Škrobárna Červená Řečice
Škrobárna Červená Řečice (okr. Pelhřimov) je součástí Mráz Agro CZ od roku 2002. V současné době jsou zde v provozu dvě dvouválcové sušárny a jeden jednoválec. V sušárně se postupně vyrábí termicky modifikované škroby, potravinářské i technické maltodextriny. Po připojení skladovacího areálu také provozovna Červená Řečice slouží jako hlavní sklad společnosti. Kvůli navyšování výroby a nuceným investicím do modernizace provozu bylo v roce 2016 vedením společnosti rozhodnuto o výstavbě závodu zbrusu nového a začal se tak rýsovat projekt škrobárny Batelov.
Škrobárna Batelov
Škrobárna Batelov leží 20 kilometrů jihozápadně od Jihlavy a 30 km od škrobárny Červená Řečice. Batelovský závod se opírá o nejmodernější válcovou sušárnu v České republice, vysokokapacitní variabilní válce (dvouválec, jednoválec) holandské společnosti Andritz-Gouda. Primárně vyráběnými produkty jsou potravinářské modifikované škroby. Přísné standardy batelovského závodu jsou nastavené tak, aby splňovaly i ty nejnáročnější podmínky těch největších světových potravinářských firem. Mezi naše zákazníky patří jak malí pekaři či cukráři tak největší světové skupiny, a právě batelovský závod má za cíl umožnit otevřít společnosti nové trhy ale i nabídnout českým potravinářským podnikům nové možnosti experimentace s chutěmi v dokonale odladěných podmínkách, které vznikaly za účasti předních českých odborníků ve škrobárenství a Vysoké školy chemicko-technologické.
Časová osa výstavby
- 2016 – Společnost Mráz Agro CZ odkupuje areál v Batelově
- 2017 – Schválení podpory projektu „Optimalizace výroby termicky modifikovaných škrobů a maltodextrinů“ z evropského programu pro rozvoj venkova
- 2019 – Začátek výroby technologie válcových sušáren
- 2020 – Zahájení přípravy stavby a instalace sušáren
- 2021 – Zahájení provozu